Home Antreprenoriat Chirurgie estetică și antreprenoriat

Chirurgie estetică și antreprenoriat

de admin

Eu nu am nici o cunoștință care să nu-și fi dorit în copilărie să se facă medic! Cu frică de injecții și tot ne imaginam cu toții cum ascultăm pacienții cu stetoscopul sau cum explicăm rețete. Evident, cei mai mulți abandonăm ideea, dar nu și încrederea în cei în ochii cărora ne uităm așteptând o veste bună. Sunt oamenii pe care îi aşteptăm cu sufletul strâns, pe holurile spitalelor, ca să ne dea informaţii, uneori după ore şi ore de dramatism în sălile de operaţii. Refac vieți și destine,  iar mâinile lor fac ca linia continuă de pe aparat să aibă șansă să urce sau de ce nu, lumina de pe fețele noastre să primească complimente.
Îmbinând șansa la viață cu șansa la frumusețe, dr. Ruxandra Sinescu-Băltățeanu combină chirurgia plastică-microchirurgia reconstructivă cu cea estetică, așa că am putea spune fără să greșim că, în bisturiul și atenția ei stau de cele mai multe ori speranțele și visele pacienților. 
Sună frumos ce am zis până acum, dar nu ghicim din spatele cuvintelor nici durerea insuportabilă, nici durerea sufletească sau psihică, pe care oameni ca doamna doctor Ruxandra Sinescu-Băltăţeanu le văd aproape zilnic. Adică, ce face? Simplu spus sau scris, reface şi îmbunătăţeşte aproape zilnic viaţa unor oameni.
Când stai de vorbă cu domnia sa, depășești ușor atât teama absolut inerentă de plonjarea în totalul necunoscut al unei săli de operații, dar nici nu rămâi cu o imagine absolut idilică. Împărțită între spital și propria clinică răspunde simplu că își face doar meseria pentru care a depus un jurământ. Printre telefoane cu programări, discuții cu colegii pe analize, pregătire pentru intervenții, medicul Ruxandra Sinescu-Băltățeanu s-a transformat în intervievat, o postura tare , tare plăcută pentru noi cei interesați!

1.    Chirurgie urmată de antreprenoriat. Cum este medicina versus business?
Știi, când mi-am deschis cabinetul eram medic specialist de vreun an. Am avut destui colegi care au început să practice medicina estetică și chiar și chirurgie estetică pe cont propriu încă din rezidențiat. Mie nu mi s-a părut corect să fac asta – rezidențiatul este o perioadă de pregătire, nu ai deprins încă toate tehnicile și abilitățile specialității și atunci ca și acum ca medic rezident, aveai dreptul să efectuezi doar o serie de manevre singur și un alt număr de manevre sub supraveghere, etc. Însă după ce am devenit medic specialist am început să am solicitări pentru proceduri estetice, inițial de la prieteni și prieteni de-ai prietenilor – așa cred că începe toată lumea – și am realizat că nu aveam un spațiu fizic unde să le fac. Aș fi putut să mă angajez part-time într-o clinică existentă, însă mi s-a părut mai comod îndeosebi din motive de program să am un loc al meu – lucram într-un spital solicitant. Așa am ajuns să închiriez un spațiu, fără să conștientizez atunci gestul ca fiind “antreprenoriat”. De abia după ce am obținut autorizațiile necesare și am început efectiv, am realizat cât de complicat este sa fii “patron” (chiar având un singur angajat, tot eu !!!) în condițiile în care vii dintr-un domeniu complet diferit și nu ai “gena” de business – (mărturisesc, nu o am), însă am încercat să mi-o dezvolt. A fost și este în continuare un drum plin de provocări, însă și satisfacțiile, atunci când ajung să apară – după o vreme se întâmplă asta, nicidecum imediat – merită efortul. Cred că m-a ajutat foarte mult faptul că nu am pornit acest business privindu-l ca pe un business și ca atare nu am avut absolut deloc așteptări de profit în primii ani, fiindcă altfel în mod cert, m-aș fi demoralizat foarte repede. Daca ar fi să iți dau un răspuns punctual la întrebare, pentru a fi un om de afaceri de succes iți trebuie foarte mult pragmatism, iar medicina este o împletire de cunoaștere cu gândire științifică și idealism… e de muncă până reușești să găsești o cale de mijloc între cele două.

2.    Ce înseamnă o echipă în sala de operații, dar într-o afacere?
Echipa e esențială atât în chirurgie, cât și într-o afacere care funcționează. Rolurile sunt ușor diferite din perspectiva mea. În chirurgie, sensul și țelul este să poți trata optim pacientul, binele lui este pe primul plan. De aceea eu am văzut totdeauna echipa chirurgicală ca pe un tot în care oamenii se sprijină și se completează unii pe alții și trebuie să fie pregătiți și să-și poată asuma orice situație. Într-o afacere, în schimb, lucrurile nu stau chiar așa, mi se pare extrem de important ca fiecare să își cunoască și să își îndeplinească la perfecție “bucățica” proprie. Văd un business ca pe un puzzle în care fiecare membru are locul său bine-definit, esențial în funcționarea mecanismului în integralitatea sa, dar mai puțin interșanjabil. Nu cred că există afacere de succes pe lumea asta în care echipa să nu fie decisivă cu condiția ca atribuțiile fiecăruia să fie foarte clar trasate.

3.    Ca și chirurg estetician, ce înseamnă să fii în trend?
Nu știu să-ți spun… nu caut să fiu în trend, n-am căutat niciodată. Nu cred că țelul unui medic, indiferent de specialitatea sa, ar trebui să fie în trend. În chirurgia estetică esențial din punctul meu de vedere este să fii extrem de informat asupra noutăților din domeniu. Medicina în general evoluează cu o viteză fantastică, însă pe partea de estetică tehnicile și device-urile se pot transforma amețitor chiar într-un singur sezon. Trendul actual este spre minim-invaziv, chiar și în chirurgie – pacienții nu își mai permit sau nu își mai doresc perioade lungi de recuperare, s-a dezvoltat mult turismul medical, social media este principalul portal de informare – nu e deloc ideal, dacă mă întrebi, dar asa a evoluat societatea, etc. Toate acestea duc spre o cerere de intervenții cu maxim de efect și satisfacție și minim de perturbare a vieții de zi cu zi. Desigur că sunt probleme care pot fi rezolvate în acest mod și sunt situații în care nu ai cum să oferi o soluție miraculoasă, însă trebuie să rămâi deschis și la curent cu tot ce e nou. Și să știi să asculți pacientul, e vital în specialitatea mea.

4.    Care ar fi visul tău de business?
Visul meu ar fi să am un business care să meargă fabulos de unul singur și eu să pot să fac numai ce-mi place între timp, adică să mă ocup doar de pacienți, fără multe hârtii administrative!!!! E desigur o utopie. După cum iți spuneam, chiar și atunci când ai o echipă grozavă, tot există o parte de treabă pe care trebuie să o faci tu personal. Dar legat de clinică, mi-aș dori să o pot dezvolta în așa fel încât să ajungem să oferim pacientelor noastre tot ceea ce au nevoie pe domeniul de sănătate și well-being sub un singur acoperiș. Adică mi-aș dori o clinică de sănătate a femeii completă și complexă.

Interviu realizat de Elena Banciu

Articole similare

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. Puteți fi de acord, sau puteți alege să modificați opțiunile de cookies. De acord Află mai multe