Culture & Art
Cristina Chiriac şi brand-ul “Flori de Ie” reprezintă România la Festivalul de pastoralism din Bergamo, Italia.
Finalul Festivalul de pastoralism din Bergamo, organizat de Asociaţia Terre d’Alpe, se încheie pe 18 noiembrie cu o zi dedicată României.


 

 

Festivalul se află la a patra ediţie şi se desfăşoară în Città Alta, partea veche a oraşului Bergamo. Zidurile de care este înconjurată cetatea au intrat în vara aceasta în patrimoniul UNESCO. Loc magic, încărcat de istorie,Città Alta este un simbol al oraşului, fiind împărţit în partea colinară ( înaltă) şi partea joasă sau de câmpie (Città Alta siCittà Bassa).Bergamo este supranumit “oraşul celor o mie” datorită numărului mare de voluntari care au luat parte la expediţia celor “o mie” condusă de Giuseppe Garibaldi, cunoscut episod legat de unitatea naţională a Italiei.Festivalul de pastoralism din Bergamo colaborează cu Centrul de Studii Valle Imagna, situat în Prealpii Provinciei Bergamo. Studiile despre pastoralism au început cu ani în urmă cu obiectivul de a prezerva ultimele tradiţii ale transhumanţei şi datinile “bergaminilor”. Corespondentul termenului “bergamino” este pastor sau cioban, la noi.Mutarea de la munte la şes şi invers, datinile străvechi în legătură cu mulsul animalelor, pregătirea laptelui, a brânzei şi toate procesele naturale legate de viaţa cotidiană a  păstorilor sunt puse în evidenţă de această interesantă iniţiativă care a început pe 28 octombrie şi se închide  pe 18 noiembrie, zi dedicată României. Iată programul zilei de 18 noiembrie:

“România, între prezent şi viitor. Eveniment de cooperare italo-română”

Ore 16.00 Conferinţa de presă cu prezentarea oaspeţilor şi a principalelor obiective ale zilei
Ore 16.30 Prezentarea documentarului realizat de Agerpres
” Descopera România”
Ore 17.00 Introducerea lucrărilor de către “Preşedintele Festivalului de pastoralism”, prof.univ Michele Corti
Ore 17.20 Prezentarea lucrării antreprenoarei Ana Antonenco“Agricultura românească astăzi. Perspective pentru viitor”.
Ore 17.40 Moment poetic cu Viorel Boldiş
Ore 18.00 Microeconomie şi sustenibilitate. Prezentarea proiectului “Flori de ie” de câtre fondatoarea Cristina Chiriac
Ore 18.20 Moment musical cu Rapsodia Band
Ore 18.30 Inchiderea lucrărilor, întrebări şi salutările de final


Evenimente colaterale

Expoziţia fotografului Dorin Mihai

Expoziţie de costume populare din colecţia “Flori de ie”

Fotograf oficial al zilei Daniel Mihai Roşca
Moderatoarea  evenimentului: Camelia Jumatate, ex prezentatoare de ştiri la TeleClusone ( Bergamo), actual coordonator al redacţiilor proiectelor on-line Vivere Bergamo si România Paradis www.viverebergamo.it si www.romaniaparadis.com


După orele 19.00 în Città Alta, Porta S.Agostino, evenimentele  vor continua în cadrul Centrului de Studii Vale Imagna unde invitaţii vor degusta din Meniu romînesc, “Muntenia”, preparat de bucătarii voluntari din zona de Sud a României, mai exact din Videle.

În acest context se vor face publice studii comparative  între viaţa la ţară din zona Bergamo şi viaţa satului de la noi.

Multumim tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor acestui eveniment dedicat ţării noastre: participanţilor, Asociaţiei italiene “Terre D’Alpe”, prof.univ Michele Corti, Agenţiilor  Stampa şi Agerpres şi tuturor celor ce au contribuit la realizarea evenimentului şi la promovarea  acestuia pe diferitele canale media.

Pentru mai multe informatii puteti scrie pe  adresele redactia@romaniaparadis.com( pentru comunicare in limba romana) sau redazione@viverebergamo.it( pentru comunicare in limba italiana).

 

 

 

 

 

 parerea ta
 
comentariu
numele si prenumele*
email*
 


Statistici trafic - StatCounter.com


X