Remarkable Woman
Pe aripile vântului politicii
Interviu cu Adriana Georgescu, avocat


Adriana Georgescu este una dintre femeile ambițioase ale politicii, care și-a format cu răbdare o carieră profesională și managerială în mari companii de stat, precum CFR și CNADNR și a parcurs cu stoicism anii de ucenicie politică, fără să ardă etapele. Se simte pregătită să facă un pas înainte și să își asume responsabilități mai mari în spațiul public și social, făcând un pariu cu șansa ei de a schimba în mai bine destine și realități.Alexandru Răducanu: Ești unul dintre avocații de succes, care au fost atrași și de zona politică - multe dintre femeile cu profil public din politică fiind la bază avocați - chiar și foști șefi de partide politice. De asemenea, același profil se întâlnește și în rândul bărbaților, Am avut mulți bărbați avocați ajunși șefi de partide sau premieri. Ce crezi că predispune la trecerea dinspre avocatură spre politică?

Adriana Georgescu: Consider ca înclinaţia profesională spre lucrul cu oamenii este definitorie în deschiderea pe care o au avocaţii spre politic. Deschiderea către oameni şi interacţiunea cu clienţii, care este parte înerentă din profesie, va face dintr-un avocat un politician de succes. O profesie umanistă ca avocatura va facilita aplecarea spre problemele cetăţeneşti, va duce spre o mai bună asimilare a problematicii sociale. Când vorbim despre avocaţi, vorbim despre oratori. Nu poţi să fii un politician bun fără un discurs adecvat sau fără o bază de formaţie intelectuală. Putem da multe exemple din politica românească de politicieni avocaţi, dar fiecare cred că e definit de cazuistica sa cât şi de interacţiunile avute în timpul practicării meseriei sale.


 Alexandru Răducanu:Care consideri că este domeniul în care te simți cel mai ”acasă” în avocatura? Ce îți place cel mai mult să practici, în domeniul dreptului?

Adriana Georgescu: După mai bine de zece ani în care am profesat în Ministerul Transporturilor, ce mă defineşte este  consultanţa din domeniul infrastructurii. Chiar dacă este un domeniu de nişă,  în ceea ce mă privește mi se potriveşte cel mai bine. Nu mă mai consider un avocat pledant, pentru că în ultimii ani am avut mai mult o experienţă managerială într-o direcţie juridică într-una din companiiile mari ale ministerului, dar dreptul civil este partea spre care înclin și care mă pasionează.

Alexandru Răducanu:Care au fost principalii tăi mentori în carieră, și care este cea mai importantă lecție de viață, sau profesională, pe care ai deprins-o de la ei?

Adriana Georgescu: Cariera mea nu înseamnă numai avocatură ci şi partea de manager într-una din cele mai mari companii de stat respectiv CFR SA, care este cel de al doilea angajator de stat, după Poşta Română, o companie de peste 30000 de oameni. De asemenea, am fost manager în cadrul altor instituţii de stat. Cariera mea, pot spune, cuprinde şi partea de politică, experienţa celor două candidaturi din 2016, mai ales cea din cadrul alegerilor parlamentare, oferindu-mi un aport real de informatii sociale şi expertiza referitor la cetaţeni si capacitatea noastră, ca politicieni, de a identifica şi găsi soluţii în rezolvarea problemelor lor.

Alexandru Răducanu: Avocatura este o meserie liberală. Aparent, cerul este limita. Totuși, poți ajunge suficient de departe dacă nu faci parte dintr-una dintre cele câteva case ”mari” de avocatură? Este o lume cu circuit închis?

Adriana Georgescu: Normal că este o castă închisă dar expertiza, interacţiunea, experiența profesională, cunoştintele din domeniu, în ceea ce mă priveşte îmi facilitează, la momentul de faţă, extinderea în domeniu. Consider că toţi anii aceştia de experienţă au devenit productivi, şi am ajuns la o maturitate în domeniu. Fiecare experienţă profesională trăită are un rol major în devenirea mea ca profesionist şi ca politician.


Alexandru Răducanu: Care consideri că este cea mai importantă provocare a unei femei de carieră?

Adriana Georgescu: Dificilă întrebare, dar cred că cea mai mare provocare o reprezintă stabilirea unui echilibru între viaţa profesională, politică şi viaţa de familie. Puţini ştiu, dar sunt mama unui baiat de aproximativ 17 ani. Cea mai mare provocare de-a lungul întregii mele cariere a reprezentat o postură de mamă, şi găsirea timpului necesar pentru copilul meu, cât şi necesităţile sale afective.

Alexandru Răducanu: Este dificilă trecerea de la a aocupa o funcţie în apartaul de stat și cel privat? Dar viceversa? Care sunt principalele provocări ale unei poziții într-o autoritate sau structură guvernamentală?

Adriana Georgescu: Bineînţeles! Trecerea dintr-o poziţie guvernamentală într-una privată este cel puţin dificilă. Mulţi o evită, mai ales de la o vârstă, pentru că lucrul în domeniul privat prezintă sinuozităţi şi provocări zilnice,  pe când cel într-un sistem bugetat îţi asigură o continuitate şi o minimă siguranţă.Subliniez că asumarea prin avizare, mai  ales de legalitate a unor documente prin care, uneori se derulează importante tranzacţii financiare  reprezintă provocarea reală a activităţii guvernamentale, mai ales că la momentul de faţă interpretarea organelor de cercetare penală şi modul defectuos de lucru în cadrul instanţelor judecatoreşti care au pe rol cauze penale, este unul de notorietate negativă, multe persoane ajungând inculpaţi în diferite speţe, mai ales în urma desfăşurării activităţii în instituţii de stat.

Alexandru Răducanu: Ai fost în situația de a conduce oameni, echipe? Ce stil de leadership ai?

Adriana Georgescu: Da, în ultimii ani m-am regăsit de nenumărate ori în poziţia de a conduce echipe, atât din punct de vedere proesional cât şi politic.Cred că asta, de fapt, a ajuns să mă definească. Fiind mereu într-o poziţie de top management  în ultimii zece ani am descoperit că cel mai bine te învaţă să-i conduci chiar oamenii din subordine, respectiv colectivul. Dacă tu stii să motivezi şi în acelaşi timp să faci personalul sau echipa pe care o conduci să înţeleagă că eşti dispus ca lider să comunici şi să te simtă prietenul lor, cred că ai reuşit să descoperi secretul unui bun, de success şi în acelaşi timp foarte productiv management.

Alexandru Răducanu: Care este autorul care simți că te definește cel mai mult? Ce carte ai recomanda cititoarelor Business Woman?

Adriana Georgescu:”Gone with the wind” de Margaret Mitchell mi-a marcat copilăria cât şi adolescenţa prin exemplul sacrificiului şi ambiţiei de a realiza ce şi-a propus eroina principală din carte. Nu neg că-mi place mult cum scrie Paulo Coelho

Alexandru Răducanu: Care consideri că a fost cel mai greu(dificil) moment de gestionat până acum în carieră? Cum l-ai depășit?

Adriana Georgescu:Primul an de politică. Nu vreau să vorbesc despre nereuşite - nu a fost doar  a mea, a fost a partidului din care fac parte. Se spune că, în timp, eşecul te face să devii un om puternic din punct de vedere politic. Fără aşa zisa uzură în  politică nu reuşeşti să te maturizezi  politic. Cel mai bun exemplu este reprezentat de actualul preşedinte Ludovic Orban care a pierdut mai mult bătălii, până a reuşit să ajungă preşedintele partidului,

Alexandru Răducanu: Dacă ar fi să pleci pe o insulă pustie, care ar fi cele 3 lucruri pecare le-ai lua cu tine?

Adriana Georgescu:Cred că n-aş pleca fără cărţi, perii de păr şi... creme!

 

 parerea ta
 
comentariu
numele si prenumele*
email*
 


Statistici trafic - StatCounter.com


X