Dialoguri Despre Putere
Franţa în epoca Macron
Şi-a dorit să ajungă scriitor. Emmanuel Macron are 39 de ani şi este cel de al 8-lea Preşedinte al Franţei. Iată un brief despre Emmanuel Macron şi câteva dintre cele mai importante titluri din presa franceză, azi 8 mai 2017.

În urmă cu un an nimeni nu îşi imagina că  tehnocratul Macron, construit în univerul bancar  Rothschild  va conta pentru istoria Franţei. Fără un partid care să-l susţină, fără să treacă prin alegerile primare dintr-un partid, pornind de la zero în martie mişcarea ( En Marche) care să-l ducă la Elysee, Macron este votat cu 66%,  devenind  cel mai tânăr Preşedinte a celei de a V-a Republici, fondată cu aproximativ 60 de ani în urmă de  generalul de Gaulle.

Le Figaro” De la candidat la Preşedinte ales: săptămâna încărcată care-l aşteaptă pe Macron”

Macron s-a născut pe 21 decembrie 1977, în timpul mandatului lui Giscard d’Estaing(51 de ani), considerat la vremea respective cel mai tânăr Preşedinte francez. Fiul medicilor Jean-Michel şi  Françoise Macron din Amiens, tânărul Macron este educat de bunica Germaine.

Le Parisien “ Cu cine va guverna, Macron?”

Aceasta îi va dezvolta gustul pentru literatură.  Se mută la Paris unde urmează Filosofia, apoi  studiile  politice (IEP) şi cele de administraţie la celebra instituţie ENA.

În perioada 2004-2008, Macron este inspector fiscal, apoi se retrage în domeniul bancar  până în anul 2012 când  Preşedintele François Hollande îl numeşte consilierul său, funcţie pe care o ocupă până în 2014, când devine Ministrul Economie.

Le Monde “Emmanuel Macron, triumful şi datoria de a reconcilia o ţară divizată”

În agust 2016, Macron demisionează din această funcţie pentru a intra în bătălia electorală. În 2007 Macron (30 de ani) se căsătoreşte cu femeia vieţii sale, Brigitte Trogneux( 54 de ani), fosta lui profesoară de dramaturgie şi limbă franceză din liceu, de care este îndrăgostit iremediabil,  încă din 1993. Ascensiunea lui Macron  este aproape un scenariu  de film, demolând  toate  analizele politicienilor francezi,  trecând peste toate piedicile. 


Paris Match „ Emmanuel şi Brigitte Macron, victorie în familie”

Azi, este mare sărbătoare în Franţa. Este cea de a 72-a aniversare a zilei istorice de 8 mai 1945. Şi pentru prima data, un Preşedinte ales acceptă invitaţia de a participa împreună cu cel  încă în funcţie la acest eveniment.

Macron şi Hollande vor sta, umăr la umăr, o imagine unică, ţinând cont că ultimii patru preşedinţi au participat separat la aceste evenimente.

 

 parerea ta
 
comentariu
numele si prenumele*
email*
 


Statistici trafic - StatCounter.com


X