Loja de Business
Mai căutăm stabilitate astăzi la locul de muncă?
Cu toţii căutăm, într-o formă sau alta, stabilitatea. În general, vrem să fim în siguranţă, de aici derivă şi tendinţa noastră de a căuta această securitate pe toate planurile: relaţii, viaţa de zi cu zi, job etc. Căutăm să deţinem controlul, chiar dacă suntem într-o situaţie mai puţin plăcută; vrem să ştim la ce să ne aşteptăm şi să putem gestiona hazardul. Aşadar, cum împăcăm nevoia fundamental umană de siguranţă cu mediul tot mai schimbător şi fluctuant de astăzi? Mai ales, cum gestionăm acest aparent paradox când vine vorba despre locul de muncă?

Stabilitatea în job, astăzi versus ieri

Dacă ne uităm cu atenţie la planul profesional, e uşor de observat că lucrurile s-au schimbat enorm. Acum 20 de ani, spre exemplu, erau mult mai puţine oportunităţi. Posibilitatea de a căuta, de a experimenta sau chiar de a ne exprima era şi ea limitată. Perspectiva de a avea un job ce presupunea să faci ceva diferit era foarte mică, aproape inexistentă, mai ales în România.

Aşa cum oamenii, lumea şi lucrurile, în general, evoluează, evident că şi factorii din jurul nostru se schimbă. Astăzi, lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit. Ceea ce făceam înainte nu mai este suficient, dezvoltarea tehnologiei generează obiceiuri şi atitudini noi – suntem foarte influenţaţi de reţelele sociale, de ce fac prietenii, de felul în care se mişcă lumea, de joburi pe care nici nu le puteam concepe acum câţiva ani. Dacă înainte oamenii rămâneau nemulţumiţi într-un singur loc mai mult timp, în imposibilitatea de a pleca în altă ţară, de a-şi lua o maşină etc., astăzi pot merge oriunde vor, cu o mai mare uşurinţă.

 

Ce e diferit în raportarea la locul de muncă

Acum oamenii caută un job în care să le placă ceea ce fac, au posibilitatea să jongleze între mai multe industrii, între mai multe ţări, au mai multe aptitudini şi le este mult mai uşor să fie la curent cu toate lucrurile nou apărute. Astfel, dacă înainte căutam un job doar ca să supravieţuim, astăzi, suntem ghidaţi de valori mai înalte, dar şi de opţiuni şi perspective mult mai complexe. Metaforic, ne regăsim ca într-o seră de flori – o mulţime de culori, forme, mirosuri, deci, posibilităţi.

 

Se spune deseori că motivul pentru care părăsim un job mai rapid astăzi ţine de faptul că ne plictisim mai repede. Personal, nu cred că despre asta este vorba. Există azi mai mult curaj de a păşi în lume, dar şi o dorinţă puternică de a căuta ceea ce ni se pare corect şi cu sens – iar asta influenţează în mod cert cât vom sta într-un loc de muncă sau altul.

Întrebarea la care e important să ne gândim şi pe care o propun, în schimb, este dacă astăzi găsim stabilitatea – sau mai este realmente nevoie să o găsim – la locul de muncă sau nu, dar la această întrebare îşi poate răspunde fiecare dintre noi altfel, pentru că securitatea nu mai vine neapărat sau în primul rând din job, ci vine din interiorul fiecărei persoane.

 

Trei motive esenţiale pentru care oamenii îşi schimbă perspectivele la locul de muncă

Motivele pentru care alegem să ne reprofilăm sunt multiple. Totuşi, dacă ar fi să aleg trei dintre cele mai frecvente motive întâlnite, aş spune:

-       Oamenii îşi doresc să facă ceva cu sens, care să fie validat şi valorizat;

-       Îşi doresc să crească şi să înveţe din ceea ce fac;

-       Îşi doresc un confort şi o calitate a vieţii sporite.

 

Cine sunt cei care nu preferă neapărat stabilitatea în job

Consecinţele schimbării de paradigmă se resimt poate cel mai bine la generaţia Millennials. Ei sunt cei care au standarde bine definite şi cred că lumea le oferă şanse la fiecare pas. Cred că această generaţie, care a crescut cu tehnologia, cu informaţia, cu lipsa de graniţe în lumea virtuală, a transpus acest model şi în lumea reală. Acest lucru îi face să fie mai flexibili, le oferă posibilitatea să lucreze mai repede, să-şi asume riscuri şi să nu se ataşeze prea tare, ceea ce poate fi văzut drept superficialitate.

 

Sentimentul de apartenenţă – mai important decât securitatea jobului

Deşi avem flexibilitatea de a ne schimba perspectivele, inclusiv la locul de muncă, avem, totuşi, nevoie de nişte repere clare, de un fel de siguranţă şi stabilitate în interior. Mulţi oameni caută în continuare această securitate în exterior, la job. Cu siguranţă că, atât timp cât există o doză de predictibilitate, anumite repere clare, ele ne ajută să rămânem mai mult pe o poziţie decât să plecăm. Dar, în cele din urmă, nu este neapărat importantă securitatea jobului, ci să dezvoltăm din interior sentimentul de stabilitate şi să alegem cărui grup vrem să aparţinem. Abia apoi putem să exprimăm acea stabilitate în job.


apărut în Business Woman 77

Statistici trafic - StatCounter.com


X