Loja de Business
La serviciu, cu bună dispoziţie
Păstrarea zâmbetului pe buze pe parcursul unei zile întregi de lucru poate fi o adevărată sursă de energie şi optimism. Colegii şi colaboratorii sunt mai degajaţi, comunicarea este mai eficientă şi forţa pe care o aveţi se păstrează mai mult timp, putând, astfel, să fie rezolvate mai multe probleme într-un timp scurt. Chiar dacă este dificil pentru oricine să-şi păstreze relaxarea pe tot parcursul zilei, indiferent de evenimentele care apar, sunt câteva metode care, aplicate riguros, pot fi eficiente – nu garantează un rezultat de 100%, dar cu siguranţă ajută la păstrarea bunei dispoziţii pentru o perioadă mai lungă.

În forţă de la prima oră. Dimineaţa este extrem de importantă şi deseori dă tonul zilei: încercaţi să vă oferiţi câteva minute de relaxare – cum ar fi să vă savuraţi cafeaua sau să mergeţi pe jos puţin, pentru a vă bucura de aerul dimineţii. Astfel puteţi începe ziua cu o stare de bine.

 

Ajutaţi un coleg. E plăcut să-i poţi ajuta pe alţii – studiile au arătat că angajaţii care se ajută între ei sunt cu 30% mai fericiţi decât ceilalţi. Pentru că este plăcut să faci un bine. Nu este vorba despre fapte eroice, ci despre lucruri mărunte, care le pot aduce bucurie celor din jur.

 

Planificaţi şi urmăriţi progresele. Specialiştii în resurse umane au efectuat numeroase studii şi au aflat că un puternic susţinător al moralului la locul de muncă este conştientizarea progreselor înregistrate. Înainte de a începe lucrul, faceţi o listă cu obiectivele zilei – pe măsură ce le realizaţi, marcaţi-le ca atare. La finalul zilei va fi reconfortant să constataţi cât de multe aţi realizat.

 

Apreciaţi lucrurile bune. Impactul negativ ţine mai mult decât cel pozitiv şi ne influenţează pe o perioadă mai lungă şi, la finalul unei zile, deseori există tendinţa de a avea în minte ceea ce nu a funcţionat. Tocmai de aceea, constituie o provocare concentrarea asupra aspectelor pozitive – pentru a fi mai uşor, le puteţi nota în agendă.

 

Promiteţi doar atunci când este posibil să vă ţineţi cuvântul. Una dintre sursele de stres de la locul de muncă este ratarea sau întârzierea angajamentelor promise. Mulţi angajaţi pierd timpul căutând scuze şi îngrijorându-se cu privire la consecinţele pe care le va avea un eventual eşec. Dacă reuşiţi să vă organizaţi activitatea astfel încât să vă respectaţi promisiunile, totul va fi mai simplu. Altfel, pe termen lung, eforturile susţinute se vor dovedi ineficiente, ducând, de cele mai multe ori, la epuizare.

 

Evitaţi sursele de energie negativă. Este vorba despre discuţiile inutile, bârfele şi interacţiunile prelungite cu persoanele negative – aşa numiţii „vampiri energetici” pot atrage toată energia astfel că, la finalul discuţiei, vă puteţi simţi epuizat.

 

Cereţi feedback frecvent. Dacă activitatea este pe placul superiorilor şi ştiţi deja lucrul acesta, feedbackul şefului va fi doar o recunoaştere a meritelor. Pe de altă parte, atunci când mai este loc de îmbunătăţiri, este bine să ştiţi lucrul acesta în timp util, să puteţi lucra la propria dezvoltare profesională.

 

Creaţi o atmosferă relaxantă cu colegii. O glumă sau un compliment elegant pot relaxa uşor atmosfera, suficient pentru ca toată lumea să se simtă confortabil. Într-un mediu de lucru prietenos, sarcinile pot părea mai uşoare.

 

Oricare ar fi strategia aplicată, un lucru este sigur: o atitudine optimistă şi pozitivă atrage faptele bune şi creează o atmosferă plăcută, care ajută chiar şi în rezolvarea celor mai dificile sarcini. Managerul care ţine cont de acest lucru poate, mai uşor, să-şi încurajeze colaboratorii ca să-şi descopere potenţialul.

apărut în Business Woman 77

Statistici trafic - StatCounter.com


X