Business Woman Career
Special Effects Make-up by „Hollywood Beauty Academy” | Andreea Rădulescu & Andreea Vasi
De câţiva ani buni, make-up artistul Andreea Rădulescu reuşeşte să ne surprindă prin ingeniozitatea cu care transformă radical vedetele în cadrul show-ului Demascarea sau al Revelionului Starurilor, de la Antena 1. De la recrearea unor personaje fantastice din filmele noastre preferate la adăugarea unor decade în plus, sau chiar metamorfozarea în sexul opus a invitaţilor, Andreea face să fie aproape imposibil de ghicit cine se află sub măştile create de ea, dar şi câtă muncă se ascunde în spatele rezultatului final. Anul 2017 vine, însă, cu veşti bune pentru cei interesaţi de tainele şi tehnicile machiajului de efecte speciale, întrucât aceştia vor avea şansa de a realiza ei înşişi acest tip de transformări, urmând cursul de SPFX Make-up predat de Andreea Rădulescu la şcoala sa de estetică, Hollywood Beauty Academy. Aflaţi de la Andreea mai multe despre tainele acestui gen de machiaj în interviul care urmează.

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru machiajul de efecte speciale?

La 18 ani am decis să îmi urmez pasiunea pentru make-up şi am plecat în S.U.A., unde am studiat acest domeniu în Los Angeles. Acolo m-am îndrăgostit de Hollywood, tărâmul filmului şi al televiziunii, iar spiritul lui molipsitor m-a determinat să mă specializez în SPFX Make-up. A fost o hotărâre care mi-a schimbat viaţa, însă, ca orice „American Dream”, dincolo de pasiune, a presupus şi foarte multă muncă şi determinare. Timp de 2 ani, în care am avut şansa să primesc stagii de pregătire de la cei mai buni, dar şi cei mai exigenţi formatori în domeniu, am urmat un program extrem de strict, bazat pe foarte multă practică pe modele umane. Aceasta m-a ajutat să devin o perfecţionistă. Îmi aduc aminte că erau zile când reveneam după finalizarea cursurilor pentru a relua o lucrare pe care o voiam perfectă. De altfel, şi acum petrec mai mult timp la muncă decât acasă.

 

Pe cine admiri în acest domeniu? Ai vreun model?

Am avut ocazia să lucrez alături de nume celebre pe platourile de filmare din America şi sunt recunoscătoare fiecărui om în parte care a contribuit la creşterea mea profesională. Dintre aceştia, însă, cel care şi-a pus amprenta asupra deciziei mele de a îmbrăţişa domeniul transformărilor şi care, totodată, a rămas o sursă de inspiraţie pentru mine de-a lungul anilor este Greg Cannom, Special Make-up Creator pentru filmul The Curious Case of Benjamin Button - o capodoperă (şi) din punctul de vedere al SPFX Make-up-ului.

 

Cu ce este diferit acest tip de make-up faţă de cel clasic?

Sunt două tipuri de make-up diferite pentru că, în timp ce prin machiajul clasic urmărim punerea fizionomiei feţei într-o lumină cât mai bună, cel SPFX are ca scop o schimbare radicală a acesteia. În primul rând, diferă materialele folosite, pentru că fardurile sunt înlocuite de produse specifice machiajului pentru special effects, de la silicon sau latex la tuburi de sânge fals, proteze dentare, lifecasting (reprezentare tridimensională prin mulaj al feţei/corpului) etc. În al doilea rând, tehnica pentru SPFX presupune o bază de cunoştinţe mult mai largi, de la anatomie până la sculptură, iar procesul este mult mai complex şi mai îndelungat.

 

Ce tip de machiaj te atrage mai mult, special effects sau cel clasic?

Iubesc toate tipurile de make-up şi am o mare mulţumire sufletească atunci când rezultatul final este cel dorit, în ambele cazuri. Acesta este scopul cu care mă trezesc în fiecare dimineaţă.

Trebuie să recunosc, însă, că efectele speciale reprezintă, în continuare, slăbiciunea mea. Îmi place să creez şi să experimentez, iar în acest domeniu posibilităţile sunt infinite. Este mereu o provocare să reproduc personaje consacrate în cultura colectivă şi, cu atât mai mult, să imaginez de la zero propriile mele personaje, să văd cum capătă contur în mâinile mele, iar apoi cum prind viață. E fascinant, aş putea spune că nu mă voi sătura niciodată de asta!

 

Care consideri că este cea mai complexă mască pe care ai realizat-o până acum?

Fiecare make-up SPFX pe care îl realizez este o provocare pentru că mă determină să îmi extind, în permanenţă, graniţele potenţialului creativ, să caut noi surse de inspiraţie, să elaborez tehnici inovative, să mă perfecţionez. Cea mai complexă şi, cu siguranţă, transformarea de care sunt cea mai mândră, este cea pe care am realizat-o pentru lucrarea mea de final de curs, când am îmbătrânit-o pe mama mea cu 100 de ani. Efectul de îmbătrânire este foarte greu de realizat astfel încât să arate verosimil, ţin minte că am muncit la acel mulaj 2 săptămâni. Mi-am dorit foarte mult să transmit, prin lucrarea mea, faptul că frumuseţea nu are vârstă şi, totodată, să îndemn la meditaţie asupra fragilităţii umane. Pe lângă faptul că era examenul meu final, având în vedere că modelul era chiar mama mea, emoţiile au fost dublate şi de componenta personală, însă rezultatul a fost impresionant.

 

Când ai hotărât să introduci cursul de SPFX Make-up în cadrul programei Hollywood Beauty Academy?

Ideea a prins viaţă datorită solicitărilor primite la acest nivel, atât din partea absolventelor şi actualelor cursante ale academiei, care au manifestat interes şi pentru acest tip de machiaj, cât şi din partea persoanelor care mi-au observat munca la tv şi mi-au trimis mesaje în care mă întrebau dacă se pot specializa în SPFX Make-up la şcoala noastră. Astfel, am început să conştientizez necesitatea unui astfel de curs în cadrul Hollywood Beauty Academy, cu atât mai mult cu cât, aşa cum am mai spus, este un tip de machiaj foarte complex, care nu poate fi învăţat din tutoriale, sau „pe ghicite”, ci necesită ghidarea unui specialist, cât şi accesul la materiale speciale de lucru. Încă de când eram plecată, dorinţa mea a fost ca, atunci când mă voi întoarce în ţară, să împărtăşesc experienţa acumulată la Hollywood cu cei pasionaţi de make-up. Prin urmare, nu a durat mult ca şi machiajul de efecte speciale să îşi facă loc pe lista mea de rezoluţii pentru 2017.

 

De ce ai recomanda viitoarelor cursante să opteze pentru SPFX Make-up la Hollywood Beauty Academy?

În primul rând, pentru că au oportunitatea de a se afirma într-un domeniu care, în România, este încă la început de drum. În al doilea rând, pentru că academia noastră importă sistemul Hollywoodian, atât teoretic, cât şi practic, ceea ce înseamnă că vor fi în permanenţă la curent cu noutăţile în domeniu, vor avea acces la materiale profesionale şi vor învăţa să stăpânească cele mai avansate tehnici şi efecte speciale de laborator. La sfârșitul celor 4 săptămâni de curs, toţi cursanţii vor şti să realizeze tipologii diverse de măşti şi personaje specifice, îşi vor crea propriul portofoliu şi îşi vor descoperi semnătura personală.

A! Şi, nu în ultimul rând... pentru că suntem o echipa tânără, dinamică şi faină!

 

Foto oferite de Andreea Rădulescu


apărut în Business Woman 77F
Foge
2018-01-12 09:33:52
E
Estella
2018-01-12 09:19:24
J
Jera
2018-01-12 08:59:16
I
Irene
2018-01-12 08:42:08
mai multe
sus
parerea ta
 
comentariu
numele si prenumele*
email*
 


Statistici trafic - StatCounter.com


X