Lifestyle
Banii si sminteala. Boala finantelor
de Aurora Liiceanu  Acest titlu nu trebuie sa fie inteles in sensul ca banii multi smintesc omul, desi acest lucru este, asa cum vedem in viata, foarte adesea, mult prea adesea, adevarat.

El se refera la tulburarile de personalitate, la maladiile pe care le produce astazi relatia intre un individ si starea lui financiara. Oricum ar fi, exista astazi psihologi care se ocupa cu terapia celor care se afla intr-un raport patologic sau borderline cu finantele.  Exista, ca in cazul adictiilor - de droguri sau de alcool, pe care unii il numesc old drug -, chiar si sedinte de reabilitare, uneori de durata si in grup, pentru a trata aceste tulburari exprimate prin comportamente nesanatoase, auto-destructive. Desi ele nu sunt extreme ca jucatul patologic - loterie, cazinou -, cleptomania, shoppingul compulsiv, ele sunt, se pare, mult mai raspandite.  E greu de facut statistici in care sa se regaseasca numarul de pacienti si de practicieni-terapeuti, si cred ca la noi inca nu a aparut aceasta specializare. Iar, daca ea ar aparea - ca expertiza in psihologie si in planificare financiara -, ea ar fi o expertiza de nisa. Cine ar considera ca are un raport prost cu banii?

Cine ar recunoaste ca banii multi pot tulbura mintea si relatiile cu cei din jur si cu viata, in general?

 In S.U.A., insa, profesionistii in acest domeniu s-au inmultit mult, iar criza economica va crea multe "locuri de munca". In alte domenii, desigur, va creste somajul.  Exista si multe carti care te invata cum sa te ajuti singur pentru a deveni bogat, desi se recunoaste ca in psihologie nu s-a acordat atentie sau a fost neglijata relatia complexa intre bani si emotie.  Cam peste tot, banii sunt un tabu cultural. Nu se vorbeste despre bani, cum ii faci, salariile sunt confidentiale, iar cei care stabilesc ierarhii financiare le fac cu multa aproximare. Unii bogati sau foarte bogati prefera sa stea in umbra, altii, dimpotriva, isi exhiba bogatia. Exista si multe legende.  Cand relatia cu banii tulbura mintea  Recent, psihologii au incercat sa elaboreze o clasificare a tulburarilor de personalitate legate de bani. Exista, asadar, categorii diferite:  - cheltuitul excesiv de mult al banilor (aruncatul cu banii);  - cheltuitul excesiv de putin al banilor (in general, asociat cu depresia);  - imprumutatul serial de bani (se imprumuta bani mereu, se platesc permanent datorii; starea "normala" este imprumutul);  - infidelitatea financiara (cineva, intr-un cuplu, il insala pe celalalt partener, fie la cumparaturi comune, fie la cele personale; se minte constant);  - munca excesiva pentru a castiga cat mai multi bani;  - incestul financiar (asumarea unui aer de superioritate, a unui rol seniorial cand ai multi bani fata de rude pentru a-i controla, a avea putere si autoritate, pentru a-i domina);  - permisivitate financiara (a arunca cu banii, a da multi banii copiilor deveniti adulti, transformandu-i in persoane nevolnice, imature, incapabile de a se descurca si sustine prin propriile forte);  - cautatul de comori;  - starile de vinovatie si de rusine, complexele legate de saracie, dar si de prea mare bogatie sau de hiperconfortul financiar.  Foarte de curand, un psiholog american a publicat un studiu in care arata ca tulburarile de personalitate legate de bani scot la suprafata traume adanci, relatiile de familie sau cele cu parintii, frustrari si tensiuni nerezolvate, aspiratii si deceptii. Cercetarea lui mai arata ca nu numai saracii au tulburari comportamentale, ci si cei plini de bani. De pilda, castigatorii la loterie sunt adesea loviti de depresie. Nici venitul nu coreleaza cu fericirea. Nici marile mosteniri nu aduc serenitate. Se intampla ca mostenitorii sa se simta rusinati de faptul ca nu ei au castigat banii pe care ii cheltuiesc cu atata usurinta, tinand adesea secret asupra sursei lor sau faptul ca nu au nici un merit in obtinerea lor. Acesta sa fie unul dintre motivele pentru care celebrul actor Sean Connery a decis sa-i nu-i lase nimic mostenire fiului sau, tot actor, dar departe de faima tatalui sau?

 Cea mai eficienta terapie are loc cand pacientul participa la intalniri cu un psiholog si un planificator financiar in acelasi timp. Totusi, aceasta terapie combinata nu este prea agreata de planificatorii financiari. Mai degraba terapeutii maritali abordeaza problema banilor, decat psihologii individuali, banii fiind un instrument folosit pentru a construi o relatie rareori satisfacatoare pentru ambii parteneri. Am cunoscut un barbat care, devenind somer si nereusind mai multe luni sa-si gaseasca o slujba si fiind intretinut de sotia sa care muncea, a declarat, cu multa convingere, ca decisese sa se culce pe canapeaua din sufragerie, considerand ca statutul lui era inferior si lipsit de demnitate. Virilitatea este asociata adesea cu banii, chiar daca au aparut femei bogate, femei de cariera, plasate in functii in care salariile si beneficiile nefinanciare sunt foarte mari.  Din pacate, multi oameni foarte bogati isi traiesc viata prost, au comportamente auto-destructive, nu sunt admirati, ci mai degraba invidiati, nu au prieteni adevarati, isi pierd timpul fara proiecte, sunt confuzi si nesiguri pe valorile lor. Rareori ei, insa, simt nevoia acuta a unei schimbari. Acest tip de tulburare l-am gasit in literatura botezat "sindromul Paris Hilton".  Sa fie oare atat de greu de trait astazi si ca sarac si ca bogat?

Statistici trafic - StatCounter.com


X